Екстравагантна репродукция на картина от Егон Шиле

 

Егон Шиле е един от най-атрактивните и интересни художници, които са творили някога в направлението на експресионизма. Австриецът е ярка звезда от галактиката творци, изповядващи стила „модерн“. Неговите картини се славят с изключителни форми и прекрасно преплитане на реалистични мотиви с хиперболизирани елементи. Със сигурност произведение от Егон Шиле би послужило като чудесна декорация за жилището или работното място. Най-малкото би ви накарало да се усмихвате всеки път, когато преминавате през него. Това е и причината картини на този художник да са сред любимите на посетителите на онлайн магазина Reprodukcii.com, които често поръчват репродукции на тези творби.

Една от най-харесваните картини от Егон Шиле е „Жени, лежащи преплетени“. На платното с комбинирани реалистични и леко хиперболизирани, дори на моменти гротескни елементи, са изобразени две контрастно изглеждащи жени. Едната е гола, а другата е облечена, но тази противоположност не е най-впечатляващото нещо в картината. По-интересен и дори объркващ за някои е начинът, по който са изобразени женските лица. Мнозина ги описват като, меко казано, озадачаващи, всяващи протовиречиви чувства. Едно е сигурно – тази картина е изключително интересна и е връх в изобразителното изкуство.

Ако харесвате произведения, които излъчват нежност и любов, със сигурност ще ви допадне творбата „Прегръдката“. В нея буквално се сливат мъжко и женско голо тяло, а еротичният мотив само допринася за невероятното обаяние, което струи от платното. Майсторството на художника е забележително – човешките форми са изваяни безупречно до най-малкия детайл. Сякаш наблюдаваме не картина, а скулптура – толкова идеално изглеждат изобразените тела. В подобен стил е нарисувана и творбата „Майка и дете“. От нея струи майчинска любов и отново с голямо майсторство са изрисувани човешките форми, този път, обаче, реализмът отстъпва на символиката и алегорията. Това личи най-ясно в изображението на детето, което на пръв поглед трудно се отличава и е необходима известна доза въображение, за да си представим истинско малко човече.

На противоположен полюс се намира картината „Портрет на Едит“. Тук липсват както еротични, така и нереални елементи. Жената изглежда удивително красива благодарение на нежните черти по лицето й, както и типичната раирана рокля, с която е нарисувана. Друго прочуто произведение на Егон Шиле е неговият автопортрет. Тук той преплита множество от своите индивидуални стилове на рисуване, а получилият се образ е изключително сполучлив.