Услуги

Защо блоговете са важни за SEO?

Малките фирми винаги трябва да търсят начини да подобрят своето SEO (оптимизация за търсачки), да отскочат нагоре в SERPs (страници с резултати от търсачките) и да осигурят на страниците си повече гледания.

Има платени начини да направите това, разбира се, с PPC (плащане на кликване) реклами, които ви позволяват да наддавате за първите места на Google, но какво ще стане, ако нямате бюджет за платени реклами? Има ли други начини да повишите резултатите на уебсайта на вашия бизнес?

За тези, които задават този въпрос, имате късмет! Писането на блогове и статии е един от начините да помогнете да стигнете до върха. И нещо повече, ние ще ви покажем точно как блоговете помагат за подобряване на вашето SEO.

Това включва:

 • Класиране по конкретни ключови думи
 • Повече шансове за препратки
 • По-дълго време на престой на вашия сайт

Но първо, за тези от вас, които повдигат вежди за „SEO“ и „SERP“, нека да премахнем някои дефиниции, като започнем с най-важното:

Какво е SEO?

SEO означава „оптимизация за търсачки“. Всичко е свързано с подобряване на качеството и количеството на трафика към вашия уебсайт от търсачки като Google и Bing.

По същество подобряването на вашето SEO означава подобряване на видимостта ви за потенциални клиенти, когато търсят нещо, свързано с вашия бизнес или индустрия.

Колкото по-добро е вашето SEO > толкова по-високо ще се показвате в SERPs > колкото по-голяма е видимостта ви > по-голяма е вероятността някой да щракне върху уебсайта ви > толкова по-вероятно е да привлечете нови клиенти.

Търсачките искат да гарантират, че потребителското изживяване е възможно най-доброто, т.е. сайтът е оптимизиран за хората, които извършват търсенията. Търсачките използват ботове, за да обхождат уебсайтове и техните различни страници, като събират информация и ги поставят в индекс. След това техните алгоритми изследват индексираните страници, като вземат предвид много фактори и аспекти за класиране, за да определят в какъв ред тези страници трябва да се показват в резултатите от търсенето за заявка. Целта на това е да се даде на потребителя точно това, което търси.

Следователно SEO е изключително важно за бизнеса, тъй като подобряването му помага на търсачките да разберат вашия сайт и, ако започнат да го виждат като подходящ и авторитетен, ще ви покажат на съответните потребители. Следователно фирмите трябва да правят всичко възможно, за да гарантират, че техният е по-добър от конкурентите им и по този начин се появяват по-високо в SERPs.

Какво представляват SERP?

Вече няколко пъти сме използвали този термин, но какво означава?

SERP означава Страница с резултати от търсещи машини – страницата с резултати, която търсачката връща, след като потребителят търси нещо. Искате да се появите възможно най-високо в SERP, за да увеличите вероятността потенциален клиент да кликне.

И накрая… Какво е блогване?

Някои уебсайтове са чисто лични блогове, но тук не говорим за това.

Това, което имаме предвид под блогване или писане на статии, е редовното качване на блогове и публикации в раздел на вашия уебсайт, посветен на тези статии. Тази „редовност“ може да бъде веднъж седмично, веднъж месечно, веднъж на тримесечие или когато можете, но в идеалния случай колкото по-редовни са публикациите, толкова по-добре (както ще продължим).

Тези статии могат да бъдат около конкретни теми и области от вашата индустрия и може би да адресират определени болезнени точки на вашите клиенти. Те са предназначени да разпространят и покажат вашите експертни познания в тази област, като отговарят на въпроси, които клиентите ви може да имат и може би ще ги накарат да закупят услуга или продукт от вас, защото сте им показали, че знаете за какво говорите (но това не трябва да е основната ви цел!).

Значението на блоговете за SEO

И така, сега, след като сте експерт по оптимизирането на търсачките и страниците с резултати от търсачките, как блоговете ви помагат да постигнете по-добро SEO и да се показвате по-високо в SERPs?

 1. Повишена видимост

Просто казано, блоговете създават повече страници на вашия уебсайт и следователно предоставят повече възможности за показване в SERP.

Това означава, че можете да хвърлите по-широка мрежа от думи за търсене, за които се появявате, включително думи за търсене, за които другите ви страници (като началната ви страница или страниците с продукти) не биха се класирали. Нещо повече, колкото повече страници имате, толкова по-разнообразни възможности имате да се появявате – така че започнете да блогвате! Мислете за това като за риболов: колкото повече куки имате във водата, толкова по-голям е шансът да кълвете.

Надяваме се, че тази увеличена видимост ще доведе до повече трафик, което би трябвало да доведе до повече реализации и клиенти (стига съдържанието ви да е силно!).

 1. Класирайте се по-високо за желаните от вас ключови думи

По подобен начин може да има конкретни ключови думи и думи за търсене, които наистина са подходящи за вашия бизнес или индустрия, за които искате да се показвате. Писането на статии може да помогне и с това!

Когато пишете публикация в блог, можете да се съсредоточите върху няколко ключови думи, които смятате, че ще помогнат на хората да намерят вашия бизнес. Пипнете ги достатъчно в цялата статия и търсачките ще обърнат внимание. Това ще ги улесни да направят извод за какво става въпрос в статията и ще ви класират по-високо за тези ключови думи и търсения.

Извършете проучване на ключови думи, измислете някои ключови думи и напишете съдържание около тези ключови думи.

Освен това, опитайте се да помислите какви неща може да търсят вашите потенциални клиенти, може би въпрос, който смятате, че може да имат. Когато пишете статия по този въпрос, не забравяйте да включите този въпрос в статията (или дори заглавието, ако е възможно).

Това прави още по-лесно за търсачките да научат за какво става въпрос в статията и да я покажат за подходящите заявки. Колкото по-добре правите това, толкова по-високо ще се появите в класацията за ключовите думи, към които се стремите. Този подход, базиран на „въпроси“, може значително да повиши вашата видимост, тъй като 14% от търсенията с Google са въпроси (за информация, ключовите думи „как“ са най-често срещаният тип ключови думи с въпроси, следвани от „какво“, „къде“ и „кой“ ).

Преди да започнете да мислите за ключови думи, имаме две предупреждения:

 • Базирайте цяла статия на конкретни ключови думи само ако можете да напишете достатъчно съдържание около тази ключова дума, в противен случай вашият читател може да се почувства недооценен.
 • Не спамете само ключовите си думи в цялата статия за сметка на качеството и четливостта на статията. Търсачките се отнасят разумно към това и в резултат на това може да навреди на класирането ви
 1. Повече индексирани страници

Основен фактор, когато търсачките решават за ранга на дадена страница, е нейната достоверност – те искат потребителите им да получат възможно най-доброто изживяване и това включва показване на надеждни уебсайтове.

Както бе споменато по-горе, търсачките обхождат уеб страниците, събират информацията и я поставят в своя индекс. Обикновено колкото повече индексирани страници имате, толкова по-надежден е вашият сайт според търсачката . Наличието на по-голям уебсайт често корелира с това да бъдеш по-добър източник на информация.

Може би си мислите, че бихте могли просто да създадете купища нови страници без съдържание или с повтарящо се съдържание, като подобрите индексираните си страници и по този начин подобрите доверието си. Въпреки това, както при много SEO трикове, търсачките са разумни по отношение на това и, отново, тази спам тактика може да навреди на вашето SEO.

Блогът е правилният начин! Писането на редовни статии добавя нова страница към вашия уебсайт с всяко влизане, увеличавайки броя на индексираните страници, които вашият сайт има, и по този начин увеличава доверието в уебсайта ви в очите на търсачките.

И не се притеснявайте тези от вас с по-малки или по-нови уебсайтове. Google и други търсачки знаят, че правилото „повече страници, по-голяма достоверност“ не винаги е приложимо, което означава, че по-малките страници все още могат да изпреварват по-големите.

Все пак увеличаването на броя на страниците ви чрез блогване е чудесен естествен начин да подобрите доверието и SEO към себе си.

 1. Търсачките обичат свежо съдържание

Така че не можете да изпращате спам на повтарящи се страници, за да подобрите своето SEO и дори може да бъде пагубно. Нуждаете се от повече стимул, за да направите публикациите в блога си свежи? Търсачките обичат свежо съдържание, ни казват от http://blogche.net.

Случвало ли ви се е да попаднете на уебсайт, който очевидно не е актуализиран от дълго време? Вероятно доверието ви в този сайт и информацията в него бързо намаля. Този бизнес може да е закрит или може би уебсайтът представя информация, която не е актуална. Google и други търсачки се чувстват по същия начин.

Както се споменава в тази статия, основният фокус на търсачката е доброто потребителско изживяване. Те не искат да представят остаряла информация пред потребителите си. Следователно редовното актуализиране на вашия сайт е задължително.

Тези актуализации казват на търсачките, че вашият бизнес не само все още е активен, но предлага нова и свежа информация за потребителите. Много е вероятно да нямате много причини да променяте редовно началната си страница или продуктовите страници и вероятно няма да е добре за последователността на имиджа на вашата марка, ако го правите. Блогът отново е отговорът!

Блогът е естествен начин за редовно добавяне на ново съдържание към вашия сайт, което показва, че вашият бизнес е жив и се актуализира. Освен това не само ще направи Google (има и други търсачки) щастлив, но ще направи и вашите клиенти доволни. Ще им хареса, че могат да разчитат на вашия бизнес за актуално съдържание в индустрията.

 1. По-дълго време на престой

Друг фактор, който влияе върху вашето SEO, е времето на престой, а блоговете са чудесен начин да увеличите времето на престой на уебсайта си.

Какво е време на престой?

Времето на престой е времето, което потребителят прекарва на страница от уебсайт, след като е щракнал върху връзка на страница с резултати от търсачката, преди да щракне извън сайта.

Често посетителите на страниците бързо ще преценят дали ще получат информацията, която търсят от тази страница. Ако решат, че няма да го направят, те бързо ще щракнат върху „назад“ към SERP.

В този случай времето на престой ще бъде кратко и ще се отрази зле на SEO на тази страница. Google ще види, че за тази дума за търсене потребителят не е получил това, което е търсил, така че потенциално е по-малко вероятно да покаже тази страница следващия път, когато някой търси тази заявка.

Обратно, човек, който прекарва дълго време в разглеждане на дадена страница, ще има положителен ефект върху SEO на тази страница, тъй като това време на престой показва на търсачката, че потребителят е намерил това, което е търсил с термина за търсене, който е използвал, и следователно, че авторитетът на страницата за този термин за търсене ще започне да нараства.

Как блоговете увеличават времето за престой и подобряват SEO?

Естеството на повечето публикации в блогове е, че се четат по-дълго от други уеб страници. Следователно е по-вероятно потребителят да прекара повече време в публикация в блог, отколкото в страница с по-малко думи и малко съдържание, и тази разширена информация често може да бъде това, което потребителите търсят. Търсачките също признават това, като  средният резултат на първа страница в Google е дълъг почти 2000 думи. Да имате блог означава да имате повече страници, които канят потребителите да останат малко по-дълго, подобрявайки времето на престой на тези страници и вашия сайт.

Въпреки това е важно да привлечете вниманието на потребителя в началото на статията и да му изясните каква информация ще намери в съдържанието. Дори ако имате точно информацията, която преследват, ако не е ясно, че това ще получат, ако продължат да четат, тогава те биха могли бързо да напуснат страницата, с кратко време за зареждане.

 1. Повече шансове за вътрешни връзки

Нещо друго, което води до увеличено време на престой и по този начин подобрява SEO, са вътрешните връзки и блоговете ви дават повече шансове да ги използвате.

Какво представляват вътрешните връзки?

Вътрешните връзки са връзки от страница на уебсайт към друга страница на същия уебсайт. Често те ще бъдат използвани, за да дадат на читателя малко повече информация за дадена тема, без да се налага да навлизате в нея задълбочено, тъй като сте писали за нея преди и просто ще се повтаряте.

Как блоговете увеличават вътрешните връзки и подобряват SEO?

Блогът ви дава повече възможности да използвате вътрешни връзки, отколкото ако изобщо нямате блог. Ако сте написали полезен блог с много информация за някой от вашите продукти или услуги, можете лесно да се свържете към него от страницата на продуктите си, без да се налага да отделяте време и място, за да напишете всичко. По същия начин, ако пишете блог за нещо, за което читателят се нуждае от предварителни познания, и преди това сте написали статия, предоставяща тази информация, тогава можете да направите връзка към нея в началото на статията, без да се налага да удвоявате дължината на влизане или ограничаване на това, за което можете да пишете.

И тук се намесват времето за престой и SEO.

Изпращането на потребител към друга ваша  публикация в блога , посещение на страница за  една от вашите услуги или четене на повече за вашия екип означава, че потребителят прекарва повече време на вашия уебсайт, отколкото ако просто прочете първоначалната публикация в блога и си тръгне. Както бе споменато по-рано, това ще увеличи времето за престой на вашия сайт и следователно ще информира търсачките, че вашият сайт е полезен и има добро съдържание, така че те ще изпращат повече потребители там в бъдеще.

Нещо повече, вътрешните връзки означават, че потребителят също получава по-добро изживяване: за него е по-лесно да намери полезна и подходяща информация. За да сте сигурни, че това потребителско изживяване няма да бъде нарушено и за да помогнете всичко да работи гладко, уверете се, че сте настроили вътрешната връзка да се отваря в нов раздел ; не искате читателят да загуби мястото си в текущата статия. По този начин те могат лесно да го отворят в нов раздел, за да го прочетат по-късно.

 1. Повече шансове за препратки

Обратните връзки са чудесен начин да покажете на търсачките, че сте уважаван и надежден източник, подобрявайки вашето SEO и SERP класиране.

Какво представляват препратките?

Обратна връзка (известна още като „входяща връзка“ или „входяща връзка“) е връзка от страница на уебсайт към страница на различен уебсайт. Тези връзки могат да възникнат по много причини, като основната е да покажат вашия източник на информация за факт или статистика или просто да насочат някого към допълнителна информация от някой друг.

Поради тази причина търсачките виждат препратките като „вот на доверие“ в конкретни страници и сайтове, тъй като оригиналният автор ги смята за надежден източник. Страници и уебсайтове с много препратки, водещи към тях, често имат високи позиции в търсачките.

Как блоговете увеличават препратките и подобряват SEO?

Следователно получаването на връзки от други уебсайтове към вашите блогове е страхотна стратегия за подобряване на SEO, тъй като „капиталът от връзки“ (понякога наричан „сок от връзки“) от тези сайтове се предава на вашия сайт. По същество, ако сайт със силен авторитет се свърже с вашата страница, част от този авторитет се отразява върху вас.

Ако пишете наистина силно, добре проучено съдържание в блога си, другите може да използват страницата ви като източник на полезна информация. Колкото повече качествени блогове публикувате, толкова по-големи са шансовете някой да се свърже с вас като силен източник на информация. Това увеличение на броя на препратките към вашите страници ще подобри SEO и класирането на страниците в търсачките поради възприемания авторитет.

Търсачките ще направят извода, че вашето съдържание си струва да бъде свързано с него и следователно си струва да бъде показано на техните потребители в SERPs.

Краят на нашата публикация в блога… и началото на вашата!

Това са само някои от начините, по които блоговете могат да подобрят вашето SEO и да ви помогнат да се появите по-високо в класацията на търсачките. Освен това има много други предимства за блоговете и писането на статии за вашия бизнес извън света на SEO, като например свързване с клиенти и придаване на по-голяма стойност, но това е блог за друг ден…

Този сайт използва cookies

"Cookies" подобряват вашето онлайн присъствие и събират общодостъпни статистически данни. Продължавайки престоя си в сайта, Вие се съгласявате с тези "cookies".

Затвори