Как Да Подменим Стария Контакт С Нов?

 

Ако един контакт вече не държи плътно щепселите, то определено трябва да бъде сменен. Процедурата по смяна на дуплекс контакт (с две гнезда) на стената е подобна на тази на подмяната на ключ. Единствената разлика е, че в зависимост от това къде в схемата за окабеляване на къщата се намира контакта, той може да има повече жици, прикрепени към него, отколкото са тези, които са прикрепени към ключа за осветлението.
Погледнете внимателно винтовете на клемите на новия дуплекс контакт. От всяка страна на контакта има двойка от крайни винтове. Горният винт е свързан към изхода на горното гнездо на контакта, а долният винт е за долното гнездо на контакта. Тънка разделителна метална пластина свързва тези винтове. Тази пластина ви позволява да свържете единични жици към всеки от винтовете и да пуснете електричество и към двете гнезда на контакта. Ако пластината е счупена, можете да свържете горното и долното гнездо на контакта към отделни жици и да ги контролирате независимо един от друг.
Ако контактът е свързан към края на серия от контакти, обикновено има само две жици и вероятно трета жица за заземяване. Ако не е последен контакт във веригата, може да трябва да се свържат още две допълнителни жици, за да се предаде електричеството към следващия контакт. Просто свържете новия контакт по-същия начин, по който е бил свързан стария контакт.
Можете да свържете двойния контакт така, че с ключ да се контролира горното гнездо на контакта, а долното гнездо да бъде включено през цялото време. В този случай, трябва да премахнете металната разделителна пластина, която свързва два чифта терминала с еднакъв цвят от всяка страна на контакта. В противен случай, пластината остава непокътната и можете да видите металния мост, свързващ терминалите.
Важно е да се има предвид, че горещите (черни или цветни) кабели се прикрепят към месингови винтове, а неутралните (бели) кабели се прикрепят към сребърни винтове. Ако уредът е обратно окабелен, цветните проводниците са разположени в дупките зад винтовете от месинг, а белите жици в дупките зад сребърните винтовете. Ако сте прикрепили бял проводник към месингов винт или цветна тел за сребърен винт, може да видите фойерверки.
За да подмените стандартен двоен контакт, следвайте стъпките, които следват:
1.      Изключете захранването към контакта от главния бушон или панел.
2.      Развийте и свалете капака на контакта; след това използвайте тестер за напрежение, за да се уверите, че веригата е прекъсната.
3.      Развийте останалата част на контакта от електрическата кутия и го издърпайте с жиците, които все още са прикрепени. Обърнете внимание къде са прикрепени белите и черните жици към стария контакт.
4.      Откачете жиците.
5.      Внимателно огледайте стария контакт, за да видите дали разделящата метална пластина, свързваща двата набора от терминали от всяка страна на контакта, е счупена. Ако е така, премахнете съответните раздели от новия контакт.
6.      Прикрепете кабелите към клемите на новия контакт. Ако окабеляването има зелена жица за заземяване, прикрепете я към зеления терминал на контакта или към електрическата кутия.
7.      Бутнете новия контакт в електрическата кутия и го завинтете на мястото му.
8.      Завийте капака на контакта и след това включете захранването.
Ако все още не сте закупили нов контакт, можете да поръчате ключове и контакти MAKEL много лесно онлайн.