Къртене на плочки

 

remont na banyaОт много време замисляте да смените старите плочки в банята, но до момента поради една или друга причина все сте отлагали тази затруднена и неприятна дейност. Но ето вече сте се решили да осъществите ремонта и каните майстор – фаянсаджия, който да Ви помогне да обновите вашата баня. Но за жалост майстора категорично отхвърля да изкърти старите плочки и Ви препоръчва да налепите новите директно върху старите такива. Ами сега? Какво да предприемете?
1. Принципно е допустимо да се лепят нови плочки върху стари такива, но се уверете, че старите плочки са здрави и не бият на кухо, иначе рискувате да имате доста проблеми за в бъдеще, което в същото време ще Ви коства много нерви и доста парични средства.
2. Нашият съвет е да изкъртите старите и след това да сложите новите плочки. Да, вярно е, че ако се заемете с това сега, ще Ви струва повече от планирания бюджет, но поне за в бъдеще няма да имате тревоги и проблеми.
Но ето, че идва и др. проблем: кой ще изкърти банята? По-добре е да разчитате на някоя фирма, занимаваща се с къртене или на някой къртач, защото къртенето е много мъчен и трудоемък процес, който изисква голям професионализъм , наличност на инструменти и много сръчност и нерви. Още повече, че при къртенето съществува голяма опасност да спукате някоя тръба или да засегнете ел. инсталация. Също така при къртенето се натрупват обилно количество строителни отпадъци, които е редно да бъдат почистени и извозени до някое законно за целта сметище. Сега на българския пазар има много фирми, които извършват комплексни услуги – кърти, чисти и извозва.
След като свърши процеса на къртене ще е необходимо да се изравнят пода и стените ( поне в повечето случаи е така) и да се изгради нова замазка. След извършването на всички тези работи , то може да кажем, че вече имате подготвен терен и остава само да се залепят новите плочки, които ще направят вашата баня още по-красива и приветлива.