Най-разпространените и най-неверните митове за климатиците

Когато става дума за климатици, можем да прочетем и чуем всякакви изказвания. Истината е, че тези електроуреди са доста специфични и само хора, които активно се занимават с тях и са наясно с техните технически характеристики, могат да дават мнения по такива въпроси. Въпреки това в пространството се въртят всякакви твърдения относно климатиците, някои от които звучат напълно абсурдно, но много хора им вярват. Поради тази причина ще се спрем на част от най-големите митове, касаещи климатичните системи, и, разбира се, ще ги опровергаем с достатъчно аргументи.

Едно от най-разпространените лъжливи твърдения гласи, че единствените подходящи видове климатици за отопление са инвенторните. Това е напълно грешно и дори смешно. Всъщност, всички съвременни климатици работят на два основни режима – охлаждане и отопление. Какъвто и модел да изберете, ще можете да го използвате както през лятото, така и през зимата без никакви проблеми. Инвенторните климатици са по-подходящи за отопление, тъй като работят с по-висока степен на икономичност и замърсяват по-малко околната среда, но в никакъв случай те не са единствените, които могат да се използват за тази цел.

Разбира се, първо място сред всички митове заема вярването, че китайските модели климатици са боклуци и не стават за нищо. В този факт може би се съдържа доза истина, що се касае до много други стоки, но в случая далеч не е така. Климатиците навсякъде се произвеждат почти на сто процента само с помощта на машини, така че няма абсолютно никакво значение коя е страната на произход. Много по-важни са частите, от които е съставен електроуреда, и тяхното качество.

Често можем да чуем от много пишман специалисти, че няма значение дали двете тела на климатика ще бъдат на една и съща височина или не. Пълни глупости! Не само е препоръчително, ами е дори задължително външното тяло да се постави точно толкова високо, колкото и вътрешното. Не казваме, че в противен случай работата на климатика става невъзможна, но е много по-трудна и неефективна. Когато двете тела са разположени на равна височина, компресорното масло няма достъп до вътрешното тяло. По този начин предпазвате както него, така и цялата климатична инсталация и избягвате редица сериозни проблеми, които евентуално биха могли да възникнат.

Някои хора дават и погрешни съвети да не се проветрява помещението, докато работи климатикът. Целта според тях е да не се допуска студен или, съответно, горещ въздух, за да бъде достатъчно ефективен климатикът и да не се затруднява допълнително. Това не е никак препоръчително, защото всяко помещение трябва да се проветрява поне по няколко пъти на ден без значение от сезона и температурата навън. Климатикът няма да бъде затруднен от малко горещ или студен въздух, а липсата на проветряване и свеж въздух е изключително вредна за здравето.

Статия, предоставена от: климатици Пловдив – plovdivclima.com