Професионално кухненско оборудване – за повече кулинарни шедьоври

 

В ресторантьорския и хотелиерския бизнес се налага да се използва професионално кухненско оборудване. То е ключов актив, който в съчетание със специфичните умения на майстор-готвачите води до повишаване на качеството и на производителността. Крайна цел на използването му е разбира се удовлетворяването на кулинарните желания на клиентите.

Две са важните причини за бума в използването от заведенията на професионално кухненско оборудване – производителността на процеса на готвене и качеството на приготвяната храна. Професионалните кухни трябва да обслужват много клиенти, като същевременно трябва да допринасят за добрата репутация на заведенията за хранене. Затова трябва да се готви бързо и едновременно с това вкусно. Това съчетание прави професионалното кухненско оборудване изключително необходимо за всяко заведение за обществено хранене, което цели да изгради добра репутация.

Едно професионално кухненско оборудване трябва да включва всички необходими уреди и инструменти, помагащи на готвачите да приготвят разнообразни ястия. Това са специализирани пособия, с които готвят майстор-готвачите и то с необходимите скорост и качество.Някои популярни уреди и инструменти, част от професионалното кухненско оборудване са:

Конвекторни фурни и конвектомати

Професионални съдомиялни машини

Ледогенератори

Хладилници – хладилни шкафове и хладилни маси

Салат-барове

Шейкъри

Планетарни миксери – Предлагат се обикновено с три приставки: за разбиване, за месене, за разбъркване

Фурни за пици

Пекарни

Котлони

Скари

Парни казани

Фритюрници

Тестомесачки

Зеленчукорезачки

Уреди за обработка на хранителни отпадъци

Неутрално оборудване – работни маси, шкафове, мивки, аспиратори, стелажи, колички…..

Препарати за почистване и дезинфекция и други

Пособията, спадащи към професионалното кухненско оборудване, са много и разнообразни. Целта на всяко професионално оборудване е да покрие напълно изискванията на предлаганото и рекламирано на клиентите меню и да гарантира високо качество на приготвяните ястия. За по-голяма сигурност фирмите, предлагащи професионално кухненско оборудване, предоставят гаранции, сервиз и резервни части за уредите. Те искат да отговорят максимално на нуждите на клиентите си от избора на подходящо професионално кухненско оборудване, през инсталацията до следпродажбеното оборудване и сервиза.

Качественото и добре използвано и поддържано професионално кухненско оборудване носи приятни кулинарни преживявания на клиентите и добра репутация, увереност и гордост на готварските екипи. Много важно за самочувствието на готвачите е те да могат да реализират свободно и с размах своите кулинарни умения и да развиват своите професионални качества. Това е възможно само ако те разполагат с колкото може по-големи и разнообразни възможности за творчество и действие. Богатото и професионално кухненско оборудване им дава шанс да се развихрят и да създават своите кулинарни шедьоври. А след удовлетворителна работа в кухнята, да се обърнат към клиентите с гордо вдигната глава и тържествуващо да възкликнат: Бон апети!