Размисли за климатици

 

КАК ДА СПЕСТИМ ОТ СМЕТКИТЕ ЗА ОТОПЛЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

Криза е животът от ден на ден става по труден. Сметките за ток и отопление постоянно нарастват независимо от рецесията на икономиката. Едни от уредите, които ще намалят сметката ни за ток и същевременно ще осигурят така нужната топлина през зимата и хлад през лятото са климатиците .
Доскоро климатиците бяха луксозна стока. Днес цените на климатиците са в пъти по ниски в сравнение с минали години и пазара е залят от знайни и незнайни марки климатици. Хубавото за потребителите е че цената на климатиците пада, като същевременно се предлагат все по-качествени климатици.

klimatikКонкуренция между фирмите производители на климатици е огромна. За да привлекат клиенти марки като Daikin Panasonic Midea Sharp предлагат модели климатици с много екстри на все по ниски цени. Основното което се забелязва на пазара на климатици в момента е големия брой климатици с енергиен клас A. Нормално, всеки иска да намали разходите си за електроенергия и трудно би купил климатик енергиен клас B или C.

Едно не добро решение, което продавачите масово се опитват да пробутат, е да предложат по-мощен климатик. Така от една страна давате повече пари за климатик, които уж ще стопли или изстуди стаята по – бързо и така според продавачите ще се намали разхода за ток . Но истината е че по –мощен климатик, ако е конвенционален ще включва и изключва постоянно, а ако е инверторен климатик ще започне да работи като конвенционален.

При покупка на климатик винаги гледайте да изберете климатик с достатъчно мощност за конкретното помещение. Крайностите като по-мощен в смисъл „аз съм за климатик с 9000 btu ама я да се презастраховам и да си взема климатик с 12000btu щот продавача каза че ще пестя ток и ще стопля стаята по бързо” или „Трябва ми климатик с 12000btu ама нямам пари и ся продавача каза, че по принцип и климатик с 9000 btu ще ми върши работа е малко ще се понапъне ама ще стопли” са крайно нежелателни и водят до до невъзможност на климатика да достигне зададената температура или повече разходи за ток от постоянното включване и изключване на климатика.

СЪВРЕМЕННИ ТЕХНОЛОГИИ ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ МАРКИ

За да спечелят по – голям пазарен дял марки като климатици Panasonic и Daikin в новите модели климатици предлагат усъвършенствани системи за пречистване на въздуха както и „Око” , което следи за активността в помещението и при липса на хора климатикът минава на икономичен режим. Това е страхотно удобство защото като излезеш знаеш, че климатикът пести ток. Когато се върнеш „Окото” те засича и за няколко минути климатикът достига зададената температура и осигурява по този начин максимален комфорт . Климатикът върти един и същ въздух затова редовното проветряване е задължително . Освен това за здравословен въздух е важно да се мият филтрите на климатика редовно и поне веднъж годишно да се използва специализиран антибактериален спрей за почистване на климатици.

Много хора ползват само основните функции за отопление и охлаждане на климатиците . Масово не се четат инструкциите за употреба на климатиците . По този начин много от бутоните на дистанционното стават пълна мистика .Масово не се използва таймера на климатика за включване или изключване. Другото най пренебрегвано е режима само вентилатор на климатика . Този режим климатикът върти въздуха в стаята, осигурявайки еднаква температура на въздуха на пода и тавана.Новите климатици предлагат много екстри и най-лесният начин да се запознаем с тях е да прочетем упътването за употреба на климатика.