Стабилизатор на Напрежение: Какво представлява, как работи и колко ток консумира?

 

Както подсказва името, стабилизаторите на напрежение стабилизират напрежението, което означава, че, ако захранващото напрежение се колебае или се променя, те го отвеждат до желаните граници. Това се постига с помощта на електромагнитни регулатори, които използват превключватели с автотрансформатори. Ако изходното напрежение не е в диапазона, механизъм превключва клемата, за да накара трансформатора да предвижи напрежението в приемливи граници. Той не дава постоянна изходното напрежение, но управлява системата със сигурно напрежението.
Как да изберем правилния стабилизатор на напрежение?
Начинът, по който се определя размерът на стабилизатор, е много подобен на на този за определяне размера на UPS или инвертор (резервно захранване). Най-важното нещо е да се знае товара, свързан към стабилизатора. Първо трябва да се определи мощността (или ватовете) за всички уреди, които ще бъдат свързани със стабилизатора на напрежение. Общият сбор от консумацията на енергия (или ватове) ще ви даде натоварването върху стабилизатора във ватове. Но повечето размери на стабилизаторите са в VA (Волт-Ампер) или кВА (килоВолт-Ампер, което е равно на 1000 Волт-Ампера). Въпреки, че за да се стигне до действителните VA (или Volt Ампер) от Ватове (W) ще трябва да се направят някои измервания, но за да дадете груба приблизителна стойност, можете да увеличите стойността на ватовете с 20%, за да получите приблизителния VA размер, който може да ви потрябва.
Има ли различни еднофазни и трифазни стабилизатори на напрежението?
Отговорът на този отговор е положителене – Да, има! Трифазен стабилизатор на напрежение се изисква само ако е необходимо стабилизиране на напрежението на трифазен двигател или за стабилизиране на напрежението за пълна трифазна настройка. Всички уреди, които се използват в домовете могат да работят при еднофазен стабилизатор на напрежение, а трифазен стабилизатор на напрежение може изобщо да не потрябва за жилищно ползване, освен ако не опитвате да стабилизирате напрежението на къща, чиято връзка е изцяло трифазна. Не се препоръчва да се поставя стабилизатор за цялата къща, защото стабилизаторите на напрежение също консумират електроенергия и ако го изполвате по този начин за цялата къща, това ще доведе до консумация на електроенергия по 24 часа на денонощие. Вместо това, ако се използва индивидуално за отделните уреди, тогава той може да бъде изключен, когато и уредът е изключен и не се използва.
Колко електричество консумират стабилизаторите на напрежение?
Консумацията на ток на стабилизаторите на напрежение зависи от ефективността на самия стабилизатор. Обикновено те са 95-98% ефективни. Това означава, че те консумират около 2-5% от максималното натоварване. Така че, ако имате стабилизатор  на напрежение 1 kVA (или 1000 VA) стабилизатор, той ще консумира около 50 вата (на върхово натоварване). Което означава, че ако стабилизатор  на напрежение 1 kVA се оставя за 10 часа, той ще консумира около 0,5 единици електроенергия. Ако го оставите да работи 24 часа, това може да доведе до доста високо потребление на електроенергия.
Винаги избирайте правилния размер стабилизатор на напрежение и също така се опитайте да ги подберете индивидуално за различните уреди в дома, а не един общ за цялата електрическа верига. Ако ги оставяте да роботят за по-дълъг период, това неминуемо ще доведе до по-високи сметки за ток.

Ако ви е необходим викиват стабилизатор на напрежение 10va, можете лесно да се сдобиете с такъв от специализираните магазини за електроника.