Старите книги

Какво прави една стара книга рядка?

Милиони книги, брошури, списания и вестници са били публикувани преди повече от петстотин години непосредствено след изобретяването на печатарската машина. Не всички стари книги са редки,  само малка част от тях обаче биват считани за “редки” от специалистите. По,-просто казано, книгите достигат степен на рядкост, само когато търсенето превишава предлагането. За съжаление, няма лесни формули за определяне на рядкост.

Кое  прави  една книга важна?

Хората ценят книгите заради съдържанието им или заради техните физически характеристики. Някои книги комбинират тези две качества. Първите издания на важни литературни или исторически съчинения и първоначалните доклади на научни открития или изобретения са чудесен пример за книги, които са важни заради тяхното съдържание. Книги с илюстрации, които дават нова интерпретация на текст или представят работата на уважаван художник, също са ценени. Книги, които са били изземани, забранявани, цензурирани, може да бъдат изключително редки и поради това ценни, тъй като се намират само няколко копия. Физически характеристики, като, например, специално свързване на страниците, начало на използването на нов процес на печат или автограф на автори, надпис или маргинални анотации на известна личност също могат да допринесат за важността на книгата и нейната пазарна цена.

Увеличава ли малката бройка стойността на книгата?

Ако е известно, че дадена книга съществува само в няколко копия, то тя може да има значителни парична стойност за колекционерите. В сайтове като abaa.org, addall.com, alibris.com, abebooks.com или vialibri.com можете да добиете представа колко копия на книгата в момента се предлагат за продажба. Независимо от недостига книга без важен текст или отличителни физически характеристики вероятно има малка стойност на пазара за стари книги.

Дали всички стари книги са ценни?

Годините по себе си не са достатъчно качество, за да бъде ценна една книга. Значението на текста, състоянието на книгата и търсенето ще определят оценката на една стара книга. Въпреки това някои категории книги са като цяло по-търсени, включително всички книги, отпечатани преди 1501г., английски книги, отпечатани преди 1641г., книги, отпечатани в Америка преди 1801г.

Каква е разликата между една рядка книга и книга втора ръка?

Втора ръка книга е книга, която не е важно издание, нито има специални физически характеристики като задължителен надпис или с известни предишни собственици. Пазарните цени за книги втора ръка обикновено са скромни.

Къде са редките книги?

Тъй като книгите са преносими и трайни, редки книги могат да се намерят навсякъде от добре подредените частни библиотеки до тавански помещения, мазета, гаражни разпродажби и все повече в онлайн книжарниците и сайтове за търгове. Книги, считани за редки екземпляри от колекционерите и библиотекарите, могат да бъдат намерени заедно с по-обикновени книги. Необходими са опит и специализирани познания, за да бъдат разграничени едните от другите.

Как мога да запазя старите си книги в добро състояние?

Книгите се повреждат от светлината и от колебания и крайности в температурата и влажността. Най-добре е да ги съхранявате в прохладна, суха, стабилна среда с ниска или непряка светлина. Повечето мазета, гаражи и тавански помещения са твърде горещи, температурата там е твърде влажна или твърде променлива, за да предоставят добри условия за съхранение. Избягвайте да слагате книгите по рафтове, където те ще бъдат изложени на пряка слънчева светлина. Не увивайте книгите във вестник или пластмаса, не ги съхранявайте в картонени кутии. Киселината в картона и вестникарската хартия ще повреди книгите ви. Пластмасовите опаковки ограничават циркулацията на въздуха, може да стимулират появата и развитието на мухъл или плесен. Никога не използвайте самозалепваща се лента, за да поправяте скъсани страници, защото с времето пожълтява и оставя един неприятен оттенък. Можете да си купите различни видове предпазни заграждения за съхранение на стари или по-крехки книги. Във всеки случай – вземете мерки и се опитайте да съхраните старите си книги, особено ако част от тях имат антикварна стойност.